
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Fusilli
Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation, yhteiseurooppalainen FUSILLI-hanke tuki osallistuvia kaupunkeja ja kaupunkialueita ruokajärjestelmien globaaleissa haasteissa. Innovaatiot ja kokeilut olivat hankkeen keskiössä. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2020−31.12.2024.
Resto Lab
Resto Lab on restonomiopiskelijoiden oppimisympäristö ja kestävän palveluliiketoiminnan kehittämiskumppani. Yhteistyökumppaneille Resto Lab tarjoaa suunnittelu- ja innovaatiotukea sekä palveluliiketoiminnan asiantuntemusta käytännön oppimisympäristössä. Yhteisö toteuttaa ravitsemispalveluiden ja ruoan kestävyyden tutkimusta eri hankkeissa.
WasteWise
WasteWise – Waste Avoidance Strategies for Environmental Sustainability -hanke kehittää kattavia ratkaisuja ruokahävikin ehkäisemiseen ja vähentämiseen läpi ruokajärjestelmän. Hankkeessa hyödynnetään holistisia, monitieteellisiä menetelmiä ruokahävikin ympäristökuorman mittaamiseksi, tiedepohjaisten toimintamallien edistämiseksi ja päätöksentekijöiden tueksi. Hanke on toiminnassa vuosina 2024-28.
Flavoria-tutkimusympäristö
Turun yliopiston Flavoria® on tutkimusympäristö, joka tuottaa monitieteistä tietoa ja kuluttajaymmärrystä yhteiskunnan ja liiketoiminnan kestävään kehittämiseen. Se on lounasravintola ja kahvila, joka toimii samalla jatkuvana tutkimus- ja kehityslaboratoriona.
CIBUS – Cutting food loss and waste in Europe
Cutting food loss and waste (CIBUS) -yhteistyöhankkeen tavoitteena on viedä EU:n ruokahävikki- ja elintarvikejätefoorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Kasvatamme kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat hävikin ja jätteen vähentämistä. CIBUS-hankkeen kumppanit tekevät yhteistyötä paikallisten sidosryhmiensä kanssa ymmärtääkseen ruokahävikkiin ja elintarvikejätteeseen liittyviä haasteita ja kehitysmahdollisuuksia. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen toteutumista kehittämällä alueiden toimintasuunnitelmia. Suomessa keskitymme Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Hanke kestää 1.4.2024-30.6.2028.
Ce4Re – Yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittäminen keskisen Itämeren ravintola-alalla
Ce4Re on ravintola-alan yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittämisprojekti, jonka tavoitteena on innostaa tulevaisuuteen katsovia yrittäjiä, intohimoisia kokkeja ja omistautuneita keittiöpäälliköitä vahvistamaan kiertotalouden käytäntöjä liiketoiminnassaan. Hanke kestää 01.09.2023 – 30.06.2026.
Älykäs ruokahävikki haltuun
Älykäs ruokahävikki haltuun –hankkeen päämääränä on edistää kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti hävikin vähentymistä älykkäiden ratkaisujen ja asennekasvatuksen avulla sekä edistää Pohjois-Pohjanmaan alueen ravintola- ja elintarvikealan osaajien osaamista kestävän kehityksen mukaisesti. Hankkeen toimenpiteillä kehitetään myös ammatillisen koulutuksen yli tutkintorajojen ylittävää yhteistyötä ruoanvalmistuksesta syntyviä sivuvirtoja hyödyntämällä ja mahdollistamalla uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen. Hanke vaikuttaa ravintola- ja catering- ja elintarvikealan tutkintojen kestävän ja vastuullisen toiminnan toteutumiseen ruokahävikin osalta ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan mukaisesti ja pyrkii lisäämään osaltaan alojen veto- ja pitovoimaa. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on taloudellinen, vastuullinen ja kestävä koulutuksen järjestäminen. Valtakunnallisesti vaikuttavat tutkimustulokset, EU:n vaateet ruokahävikin vähentämiseksi ja Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia toimivat ohjenuorina hankkeen toimenpiteille. Hanke on käynnissä syksystä 2024 syksyyn 2027.
Aalto Foodsharing -yhteisöjääkaappi
Aalto Foodsharing on Aalto-yliopistolla Espoossa toimiva opiskelijayhteisö ruokahävikin pelastamiseen ja jakoon. Aalto Foodsharin ylläpitää kahta yhteisöjääkaappia, noutaa hävikkiruokaa kaupoista ja ravintoloista sekä kouluttaa opiskelijoita ruokahävikin vähentämisestä. Opiskelijat voivat noutaa hävikkiruokaa yhteisöjääkaapilta maksutta.
Nahistuneet naatit
Nahistuneet Naatit -hankkeen tavoitteena on tuottaa uusi lähestymistapa ja neljä käytännössä kokeiltua ja arvioitua toimintakonseptia ruokahävikin, erityisesti lautashävikin hallintaan. Menetelmänä käytetään taiteellista asiantuntijuutta sekä osallistavaa toimintatapaa. Hankkeen kaksivuotinen toiminta on käynnistynyt elokuussa 2024.
NextGen
Tulevaisuuden hävikkiä vähentävä buffet ruokailu eli NextGen-hanke oli jatkoa Vaasan yliopiston Waste Insight -tutkimustiimin systemaattiselle työlle ruokahävikin vähentämiseksi. Hankkeen tavoitteena oli vähentää ruokahävikkiä hotelleissa ja ravintoloissa
1) kehittämällä horeca-sektorille räätälöity ennustemalli ruokahävikin hallintaan;
2) luomalla uusia käyttäytymisen muutosta edistäviä työkaluja ja ruokahävikin jatkuvan parantamisen toimintamalli;
3) muotoilemalla digitaalisten hävikkiratkaisuiden käyttöliittymäkokemusta.
Hanke perustui yhteiskehittämiseen kumppani Kuortaneen urheiluopiston ravintoloiden kanssa. Hankeaika oli 1.4.2023 – 31.5.2025, ja sitä rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja rahoittavana viranomaisena toimi Etelä-Pohjanmaan liitto.
Opas ruokapalveluiden hävikin hallintaan
Wasteless food services in Finland-hankkeessa on julkaistu opas ruokapalveluille ruokahävikin hallintaan ja vähentämiseen. Opas sisältää neljä teemaa; mittaaminen, kehittäminen, viestintä ja tiedolla johtaminen. Opas on suunnattu erityisesti ruokapalveluiden esihenkilöille, jotka voivat käyttää hyvien käytänteiden askelia ja lisäaineistoa hävikin hallinnan keinoihin perehtymiseen, perehdyttämiseen, nykytilan hahmottamiseen ja kehittämisen suunnitteluun.
Opas on saatavilla vain Suomenkielisenä
Food waste ecosystem
Food waste ecosystem -hanke (HEVi) luo pääkaupunkiseudulle uudenlaisen ja verkostomaisen toimintatavan, jonka myötä ruokahävikki vähenee ja sitä pystytään hyödyntämään tehokkaammin. Hankkeessa selvitetään yritysten mahdollisuuksia rakentaa ja kehittää liiketoimintaansa syömäkelvottomasta hävikistä ja elintarvikejätteestä. Hankkeessa etsitään käytännön ratkaisuja erityisesti ravitsemispalveluiden hävikin vähentämiseen ja kykyyn hyödyntää sitä tehokkaammin. Kolmivuotinen hanke kestää 1.4.2023-31.3.2026.

Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.

Yhteinen pöytä
Yhteinen pöytä on vantaalainen ruoka-avun palvelu ja verkosto. Vantaalaisille on tarjolla ruoka-apua Yhteisen pöydän verkostoon kuuluvien toimijoiden jakamana. Ruoka-avun jakajia on noin 80 eri puolilla Vantaata järjestöissä, seurakunnissa ja kaupungin toimipisteissä.

Operaatio ruokakassi
Operaatio ruokakassi on vuonna 2008 perustettu turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Operaatio Ruokakassin tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa jaettavaksi yhdistyksen jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille.

Ruokapankki
Ruokapankki on Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien ruoka-avun keskus. Ruokapankissa kerätään ja käsitellään keskitetysti kaikki kaupan ja teollisuuden lahjoittamat hävikkituotteet. Ruokapankin verkostoon kuuluu noin 50 toimijaa, jotka jakavat ruoka-apua eri puolella Tamperetta.

Stadin safka
Stadin safka välittää kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamaa ruokaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sitä ihmisille erilaisissa ruokailuissa ja ruokajaoissa. Stadin safka tukee ruoka-aputoimijoita ruoka-avun kehittämistyössä ja uusien toimintatapojen kehittämisessä. Lisäksi järjestö työllistää työttömiä helsinkiläisiä eri pituisiin työsuhteisiin ja tukee määräaikaisten työntekijöiden työllistymistä ja jatkopolkujen rakentumista.

Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu
Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä tahoja. Sivulta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella. Suomessa on nykyään ainakin 8 ns. hävikkiterminaalia, jotka hyödyntävät kauppojen, tukkujen ja tehtaiden ruokahävikkiä ruoka-avun verkostoissaan: Vantaa, Helsinki, Järvenpää, Tampere, Vaasa, Oulu, Turku, Lahti.

Unicafe
Unicafessa minimoidaan biojätteen määrää ravintoloissa kehittämällä uusia toimintatapoja yhdessä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Esimerkiksi biojätevaakojen avulla mitataan päivittäin jokaisessa ravintolassa asiakkailta tulevaa lautashävikkiä ja viestitään hävikin päiväkohtaisista määristä viikoittain asiakkaille.

Sodexo
Oli kyse sitten ruuan tilaamisesta, varastoinnista, valmistuksesta tai tarjoilusta, Sodexolla ponnistellaan yhdessä tiimien, asiakkaiden ja toimittajien kanssa ruoka- ja oheisjätteen määrän vähentämiseksi kaikissa Sodexon toimipisteissä.

Antell
Antellilla hävikkiä hallitaan päivittäisillä vastuullisuusteoilla, joita ovat ennakointi, vähentäminen, optimointi, mahdollistaminen, hyödyntäminen ja jätteiden lajittelu ja kierrätys.

Compass Group
Compass Groupissa on tavoitteena pienentää hävikkiä vuosittain 5 grammaa / myyty annos.

Ravintolafoorumi
Ravintolafoorumi on vuodesta 2016 lähtien toiminut Luken luoma verkosto ravitsemispalveluiden toimijoille. Tavoitteena on osallistaa alan toimijoita mukaan toimiin ruokahävikin vähentämiseksi ja välittää elinkeinolle Luken kattavan hävikkitutkimuksen mukanaan tuomia parhaita käytänteitä ja hävikkivinkkejä. Ravintolafoorumilta tarjotaan yrityksille myös maksuttomia viestintä- ja koulutusmateriaaleja.

Päivittäistavarakauppayhdistys ry (PTY)
Päivittäistavarakauppayhdistys ry (PTY) edustaa Suomessa toimivia päivittäistavarakaupan ja foodservice-tukkukaupan yrityksiä. PTY tukee jäsenyrityksiään ruokahävikin vähentämistoimissa.

PAJATSO-hanke
PAJATSO-hankkeessa tavoitteena oli rakentaa ruokahävikin alueellinen liiketoimintaekosysteemi. Päämääränä oli, että erilaisia resursseja yhdistelemällä pystyttäisiin kehittämään, konseptoimaan ja demonstroimaan ruokahävikin vähentämiseen liittyviä uusia digitaalisia ratkaisuja. Hanke oli käynnissä vuosina 2021-22.

Hävikkifoorumi
Hankkeessa koottiin 2020–2023 ruoka-alan toimijat, yritykset, järjestöt, paikalliset ruohonjuuritason toimijat sekä muut tahot tekemään yhteistyötä ja viestintää kotitalouksien ruokahävikin puolittamiseksi.

Ruoka-askel
Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli myös ruokahävikin vähentäminen. Hanke oli aktiivinen vuosina 2021-2024.

Älä ruoki hukkaa
Hankkeen tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoa ruokahävikistä, etsiä keinoja sen vähentämiseksi ja toteuttaa vaikuttamisprojekti ruokahävikin vähentämiseksi oppilaiden kotona.

Saa syödä!
Saa Syödä! -sivusto tarjoaa vinkit kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen, jotta voit nauttia ruoasta hyvällä omallatunnolla. Sivustoa ylläpitää Motiva yhteistyökumppaneineen.




Apetit
Apetit on vähentänyt ruokahävikkiä mm. panostamalla tuotannonsuunnitteluun ja kehittämällä myynnin ennustamista. Yritys on myös ollut mukana Urban Food -hankkeessa, jossa on kehitetty keinoja elintarviketeollisuuden ylijäämäraaka-aineiden saamiseksi ruokapöytiin sekä tekemällä yhteistyötä Yhteinen pöytä -toiminnan kanssa.

Arla
Arla pyrkii ruokahävikin vähentämiseen esimerkiksi suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monilla eri mittareilla sekä tarttumalla poikkeamiin.

Satoennustetiedon hyötykäyttö kasvisten arvoketjussa
Satoennustetiedon hyödyntämisen pilotointi.

Saarioinen
Saarioisilla yksi tuotannon päämittareista on hävikki. Missä vaiheessa ruokahävikkiä syntyy ja mitä hävikille tapahtuu?

LOWINFOOD
Hankkeen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa oli erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa oli partnereita useista Euroopan maista. Hanke kesti 1.1.2020-28.2.2025.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

CIRCWASTE
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” oli seitsenvuotinen hanke, joka edisti materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteuttiin 2016–2023.

Rakasta joka murua
Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena oli kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä
Vuosina 2020–2021 toteutetun hankkeen tavoitteena on ollut lisätä maaseudun ruokapalveluyritysten osaamista ilmasto -ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Tuotettua materiaalia ovat mm. teemalliset työpajat sekä tehdyt pelialustat ruokahävikkiin, erityisruokavalioihin sekä kasvisruokaan liittyen. Tuotettu Hävikkikeittiökävely-sovellus auttaa keittiötoiminnan hävikin hallinnassa.

Wasteless Food Services in Finland
Hankkeessa selvitetään ruokapalveluiden ruokatuotannon ennakoinnin ja suunnittelun mahdollisuuksia ruokahävikin ehkäisyssä, standardisoidaan malli ruokahävikin jatkuvan seurannan edistämiseksi erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa sekä tuotetaan uutta, käytännönläheistä ja helposti saavutettavaa tietoa ruokahävikin ehkäisyn ja vähentämisen keinoista.

Mission Zero Foodprint
Mission Zero Foodprint -hanke kehitti pienten ja keskisuurten ravintoloiden ja muiden ruokapalveluyritysten hiilineutraaliutta, siihen tarvittavia älykkäitä ratkaisuja ja työkaluja sekä tuo muutosta näkyväksi kuluttajille. Hanke toimi vuosina 2019-2021.

Lukeloki
Lukeloki on Luken ammattikeittiöille kehittämä digitaalinen sovellus hävikin mittaamiseen ja hallintaan. Sovellusta voi käyttää sopimuksen mukaan maksutta hävikinhallinnan pilottijaksoihin, ja Luke saa niiden avulla arvokasta tutkimustietoa käyttöönsä ravitsemispalveluiden elintarvikejätteestä ja ruokahävikistä. Lukelokin tulosten avulla voidaan arvioida mm. hävikin kustannusta organisaatiolle, laskea siitä ympäristövaikutuksia, ja analysoida uudelleenjaetun ruoan koostumusta.

Hävikkimestari
Hävikkimestari on ammattikeittiölle kehitetty digitaalinen sovellus ruokahävikin hallintaan.

Biovaaka
Biovaaka on ammattikeittiölle suunnattu digitaalinen palvelu ruokahävikin seurantaan ja hallintaan.

HukkaAI
Ammattikeittiöille suunnattu ohjelmisto ruokahävikin mittaamiseen, analysointiin ja vähentämiseen.

HävikkiValvoja
Ammattikeittiöille suunniteltu sovellus, jolla seurataan ruokahävikin kokonaismäärää, hävikin arvoa ja hiilijalanjälkeä.

Materiaalitehokkuuden sitoumus
Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY). Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.

CircularHoodFood
CircularHoodFood-hankkeessa edistettiin hiilineutraalin kaupunkiympäristön syntymistä, kiertotalousratkaisuja, ruokaan liittyvän hiilijalanjäljen pienenemistä sekä uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja uusien ratkaisujen syntymistä.

Opas ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä
Opas ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä.

Hävikistä hyvikiksi – opas ravintola-alan toimijoille
Neuvoja ravintola-alan toimijoille ruokahävikin vähentämiseksi.

Hävikki hyödyksi -opas ravintoloille
Neuvoja ravintola-alan toimijoille, miten ylijäänyttä ruokaa voi myydä tai luovuttaa eteenpäin.

Tsänssi -kahvila
Helsingissä sijaitsevassa Tsänssi -kahvilassa kaikki ruoka tehdään kauppojen hävikkiruoasta.
Waste & Feast -ravintolat
Helsingin seurakuntayhtymän Waste & Feast -ravintolat tuottavat lounasaterioita hyödyntäen pääraaka-aineenaan kauppojen ylijäämäruokaa.

Ravintola Nolla
Kestävän kehityksen periaatteet huomioiva ravintola Helsingissä, jossa ruokahävikin minimointi keskiöissä.

Happy Farmer -ravintola
Happy Farmer on uudenlainen ravintolakonsepti Helsingissä ja siinä hyödynnetään ruokahävikkiraaka-aineita.
