Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa

Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa -keihäänkärjessä ratkaisut painottuvat tiedon lisäämiseen ja sosiokulttuuriseen muutokseen. Ratkaisujen tavoitteena on, että ruokahävikin vähentämisessä pyritään laajaan kulttuuriseen muutokseen koko yhteiskunnassa muuttamalla ihmisten asenteita ja käyttäytymistä sekä lisäämällä tietämystä ruokahävikistä. Erityisesti toimenpiteet kohdistuvat opetukseen sekä sosiaalisten normien muutokseen. Opetuksella on merkittävä rooli tulevaisuuden kotitalouksien käyttäytymiseen. Ruokahävikkiasiat tulisi sisällyttää kokonaisvaltaisesti opintosuunnitelmiin varhaiskasvatuksesta alkaen eri oppiaineisiin. Myös sosiaalinen paine ja hyväksyntä kannustavat ruokahävikin vähentämiseen. Esimerkiksi punalaputetut tuotteet ovat nykyään laajasti hyväksyttäviä ja jopa tavoiteltavia eri tuloryhmien keskuudessa Suomessa. Kakkosluokan kasvikset (mm. tomaatti ja kurkku) ovat saaneet hyvän vastaanoton ja niille on kysyntää. Ravintoloissa ”ota se minkä syöt” -käytäntö on yleistynyt. Informaatio-ohjaus riittää harvoin yksin käyttäytymisen muutokseen, mutta sen yhdistäminen muihin toimenpiteisiin on havaittu toimivaksi.
Opetus
Fusilli

Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation, yhteiseurooppalainen FUSILLI-hanke tuki osallistuvia kaupunkeja ja kaupunkialueita ruokajärjestelmien globaaleissa haasteissa. Innovaatiot ja kokeilut olivat hankkeen keskiössä. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2020−31.12.2024.

Fusilli
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Tampereen ammattikorkeakoulu Tampereen yliopisto
Resto Lab

Resto Lab on restonomiopiskelijoiden oppimisympäristö ja kestävän palveluliiketoiminnan kehittämiskumppani. Yhteistyökumppaneille Resto Lab tarjoaa suunnittelu- ja innovaatiotukea sekä palveluliiketoiminnan asiantuntemusta käytännön oppimisympäristössä. Yhteisö toteuttaa ravitsemispalveluiden ja ruoan kestävyyden tutkimusta eri hankkeissa.  

Resto Lab
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Turun yliopisto
Flavoria-tutkimusympäristö

Turun yliopiston Flavoria® on tutkimusympäristö, joka tuottaa monitieteistä tietoa ja kuluttajaymmärrystä yhteiskunnan ja liiketoiminnan kestävään kehittämiseen. Se on lounasravintola ja kahvila, joka toimii samalla jatkuvana tutkimus- ja kehityslaboratoriona.

Flavoria-tutkimusympäristö
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Hämeen ammattikorkeakoulu Hämeen liitto
CIBUS – Cutting food loss and waste in Europe

  Cutting food loss and waste (CIBUS) -yhteistyöhankkeen tavoitteena on viedä EU:n ruokahävikki- ja elintarvikejätefoorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Kasvatamme kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat hävikin ja jätteen vähentämistä. CIBUS-hankkeen kumppanit tekevät yhteistyötä paikallisten sidosryhmiensä kanssa ymmärtääkseen ruokahävikkiin ja elintarvikejätteeseen liittyviä haasteita ja kehitysmahdollisuuksia. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen toteutumista kehittämällä alueiden toimintasuunnitelmia. Suomessa keskitymme Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Hanke kestää 1.4.2024-30.6.2028.  

CIBUS - Cutting food loss and waste in Europe
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Ce4Re – Yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittäminen keskisen Itämeren ravintola-alalla

    Ce4Re on ravintola-alan yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittämisprojekti, jonka tavoitteena on innostaa tulevaisuuteen katsovia yrittäjiä, intohimoisia kokkeja ja omistautuneita keittiöpäälliköitä vahvistamaan kiertotalouden käytäntöjä liiketoiminnassaan. Hanke kestää 01.09.2023 – 30.06.2026.

Ce4Re – Yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittäminen keskisen Itämeren ravintola-alalla
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Koulutuskuntayhtymä OSAO
Älykäs ruokahävikki haltuun

Älykäs ruokahävikki haltuun –hankkeen päämääränä on edistää kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti hävikin vähentymistä älykkäiden ratkaisujen ja asennekasvatuksen avulla sekä edistää Pohjois-Pohjanmaan alueen ravintola- ja elintarvikealan osaajien osaamista kestävän kehityksen mukaisesti. Hankkeen toimenpiteillä kehitetään myös ammatillisen koulutuksen yli tutkintorajojen ylittävää yhteistyötä ruoanvalmistuksesta syntyviä sivuvirtoja hyödyntämällä ja mahdollistamalla uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen. Hanke vaikuttaa ravintola- ja catering- ja elintarvikealan tutkintojen kestävän ja vastuullisen toiminnan toteutumiseen ruokahävikin osalta ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan mukaisesti ja pyrkii lisäämään osaltaan alojen veto- ja pitovoimaa. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on taloudellinen, vastuullinen ja kestävä koulutuksen järjestäminen. Valtakunnallisesti vaikuttavat tutkimustulokset, EU:n vaateet ruokahävikin vähentämiseksi ja Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia toimivat ohjenuorina hankkeen toimenpiteille. Hanke on käynnissä syksystä 2024 syksyyn 2027.

Älykäs ruokahävikki haltuun
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Lapuan kaupunki Vaasan yliopisto
Nahistuneet naatit

Nahistuneet Naatit -hankkeen tavoitteena on tuottaa uusi lähestymistapa ja neljä käytännössä kokeiltua ja arvioitua toimintakonseptia ruokahävikin, erityisesti lautashävikin hallintaan. Menetelmänä käytetään taiteellista asiantuntijuutta sekä osallistavaa toimintatapaa. Hankkeen kaksivuotinen toiminta on käynnistynyt elokuussa 2024.

Nahistuneet naatit
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Vaasan yliopisto
NextGen

Tulevaisuuden hävikkiä vähentävä buffet ruokailu eli NextGen-hanke oli jatkoa Vaasan yliopiston Waste Insight -tutkimustiimin systemaattiselle työlle ruokahävikin vähentämiseksi. Hankkeen tavoitteena oli vähentää ruokahävikkiä hotelleissa ja ravintoloissa 1) kehittämällä horeca-sektorille räätälöity ennustemalli ruokahävikin hallintaan; 2) luomalla uusia käyttäytymisen muutosta edistäviä työkaluja ja ruokahävikin jatkuvan parantamisen toimintamalli; 3) muotoilemalla digitaalisten hävikkiratkaisuiden käyttöliittymäkokemusta. Hanke perustui yhteiskehittämiseen kumppani Kuortaneen urheiluopiston ravintoloiden kanssa. Hankeaika oli 1.4.2023 – 31.5.2025, ja sitä rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja rahoittavana viranomaisena toimi Etelä-Pohjanmaan liitto.  

NextGen
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Kuluttajaliitto koordinoi
Hävikkifoorumi

Hankkeessa koottiin 2020–2023 ruoka-alan toimijat, yritykset, järjestöt, paikalliset ruohonjuuritason toimijat sekä muut tahot tekemään yhteistyötä ja viestintää kotitalouksien ruokahävikin puolittamiseksi.

Hävikkifoorumi
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
THL koordinoi
Ruoka-askel

Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli myös ruokahävikin vähentäminen. Hanke oli aktiivinen vuosina 2021-2024.

Ruoka-askel
Ketjuvaihe
Kotitaloudet Ravitsemispalvelut
Maa- ja kotitalousnaiset koordinoi
Älä ruoki hukkaa

Hankkeen tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoa ruokahävikistä, etsiä keinoja sen vähentämiseksi ja toteuttaa vaikuttamisprojekti ruokahävikin vähentämiseksi oppilaiden kotona.

Älä ruoki hukkaa
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Motiva Oy
Saa syödä!

Saa Syödä! -sivusto tarjoaa vinkit kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen, jotta voit nauttia ruoasta hyvällä omallatunnolla. Sivustoa ylläpitää Motiva yhteistyökumppaneineen.

Saa syödä!
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Itä-Suomen yliopisto koordinoi
Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki

Hankkeessa selvitetään kestävän ruokakasvatuksen vaikutuksia peruskoulun oppilaiden sekä oppilaiden vanhempien ja kotitalouksien ruokahävikkikäyttäytymiseen.

Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Tampereen yliopisto
LOWINFOOD

Hankkeen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa oli erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa oli partnereita useista Euroopan maista. Hanke kesti 1.1.2020-28.2.2025.  

LOWINFOOD
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Luonnonvarakeskus
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen ympäristökeskus koordinoi
CIRCWASTE

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” oli seitsenvuotinen hanke, joka edisti materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteuttiin 2016–2023.

CIRCWASTE
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Hävikkiviikko

Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Hävikkiviikko
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Motiva koordinoi
Materiaalitehokkuuden sitoumus

Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY).  Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä  tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.

Materiaalitehokkuuden sitoumus
Ketjuvaihe
Kauppa Teollisuus
Opas ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä

Opas ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä.  

Opas ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Hävikistä hyvikiksi – opas ravintola-alan toimijoille

Neuvoja ravintola-alan toimijoille ruokahävikin vähentämiseksi.  

Hävikistä hyvikiksi - opas ravintola-alan toimijoille
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Hävikki hyödyksi -opas ravintoloille

Neuvoja ravintola-alan toimijoille, miten ylijäänyttä ruokaa voi myydä tai luovuttaa eteenpäin.

Hävikki hyödyksi -opas ravintoloille
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut