
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Dining Flow
Poikkitieteellisen Dining Flow -projektin tarkoitus on parantaa ruokailijoiden ja palveluntarjoajien kokemuksia, ja lisätä kestävyyttä itsepalveluravintoloissa. Turun yliopiston Flavoria-ravintolatutkimusympäristö on mukana hankkeessa, joka toteutetaan vuosina 2023-2025.
Flavoria-tutkimusympäristö
Turun yliopiston Flavoria® on tutkimusympäristö, joka tuottaa monitieteistä tietoa ja kuluttajaymmärrystä yhteiskunnan ja liiketoiminnan kestävään kehittämiseen. Se on lounasravintola ja kahvila, joka toimii samalla jatkuvana tutkimus- ja kehityslaboratoriona.
CIBUS – Cutting food loss and waste in Europe
Cutting food loss and waste (CIBUS) -yhteistyöhankkeen tavoitteena on viedä EU:n ruokahävikki- ja elintarvikejätefoorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Kasvatamme kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat hävikin ja jätteen vähentämistä. CIBUS-hankkeen kumppanit tekevät yhteistyötä paikallisten sidosryhmiensä kanssa ymmärtääkseen ruokahävikkiin ja elintarvikejätteeseen liittyviä haasteita ja kehitysmahdollisuuksia. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen toteutumista kehittämällä alueiden toimintasuunnitelmia. Suomessa keskitymme Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Hanke kestää 1.4.2024-30.6.2028.
Chefstein
Chefstein on ravintoloille suunnattu palvelu, jossa hävikin määrää voi seurata automaattisesti älyvaa’an avulla ja näin vähentää sen määrää eri pisteissä.

FoodWaste
eSmiley FoodWaste on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen erilaisille ruoka-alan toimijoille. Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeita vastaavaksi ja eSmileyn asiantuntijoiden ohjauksen avulla on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä työssä ruokahävikin vähentämiseksi.

Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus
BioDiPi-hankkeessa kehitettiin Pohjois-Pohjanmaalla sovellusta, jonka tavoitteena oli antaa tietoa reaaliajassa kaupoissa noudettavissa olevista ylijäämistä niitä hyödyntäville tahoille sekä helpottaa ylijäämien keräilyä siten mahdollistaen taloudellisen hakureitin suunnittelun. Ruokahävikin hyödyntämistä edistävässä pilotissa ideoitiin ja kehitettiin yhdessä koulujen ja päiväkotien sekä ruokahävikkiä raaka-aineena hyödyntävien tahojen kanssa toiminta- ja tietomallia ruokahävikin polusta syntypaikasta jalostajalle, ja siitä edelleen ympäristötietoisen loppuasiakkaan ruokapöytään.

PAJATSO-hanke
PAJATSO-hankkeessa tavoitteena oli rakentaa ruokahävikin alueellinen liiketoimintaekosysteemi. Päämääränä oli, että erilaisia resursseja yhdistelemällä pystyttäisiin kehittämään, konseptoimaan ja demonstroimaan ruokahävikin vähentämiseen liittyviä uusia digitaalisia ratkaisuja. Hanke oli käynnissä vuosina 2021-22.

Ruokahävikkilaskuri
Ruokahävikkilaskurin avulla jokainen voi arvioida kotona syntyvän ruokahävikin määrän, rahallisen arvon ja hiilijalanjäljen.




Fiksuruoka
Fiksuruoan verkkokaupan valikoima koostuu pääosin poisto- ja jäännöseristä, joita Fiksuruoka ostaa suomalaisilta valmistajilta, maahantuojilta ja tukkuketjuilta.

Matsmart
Vuonna 2013 perustettu Matsmart myy ruokaa, joka muuten päätyisi hävikkiin esim. sesonkivaihtelusta, ylituotannosta, pakkausten vaihtumisesta, lähestyvistä tai umpeutuneista parasta ennen päiväyksistä johtuen. Yritys myy ruokaa, jonka toimittamiseen ei tarvita kylmäketjua.

Arla
Arla pyrkii ruokahävikin vähentämiseen esimerkiksi suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monilla eri mittareilla sekä tarttumalla poikkeamiin.

FreshPack
FreshPack -hankkeessa kehitetään kasvisten säilyvyyttä parantavaa teknologiaa.

Satoennustetiedon hyötykäyttö kasvisten arvoketjussa
Satoennustetiedon hyödyntämisen pilotointi.


Ilmansuodattimet teollisuudessa
Hyvällä ilmansuodatuksella voidaan ehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja takaisinvetoja ja näin vähentää ruokahävikkiä.

MakeaMoka -karkkipussi
Muodoltaan tai väriltään vialliset, mutta muutoin moitteettomat karkit pakataan Fazerilla MakeaMoka -pusseihin.

K-ryhmän hävikkituotteet
K-ryhmässä kehitetyissä hävikkituotteissa hyödynnetään myymälöistä jääneitä syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä, -vihanneksia ja -marjoja.

LOWINFOOD
Hankkeen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa oli erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa oli partnereita useista Euroopan maista. Hanke kesti 1.1.2020-28.2.2025.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

CIRCWASTE
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” oli seitsenvuotinen hanke, joka edisti materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteuttiin 2016–2023.

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä
Vuosina 2020–2021 toteutetun hankkeen tavoitteena on ollut lisätä maaseudun ruokapalveluyritysten osaamista ilmasto -ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Tuotettua materiaalia ovat mm. teemalliset työpajat sekä tehdyt pelialustat ruokahävikkiin, erityisruokavalioihin sekä kasvisruokaan liittyen. Tuotettu Hävikkikeittiökävely-sovellus auttaa keittiötoiminnan hävikin hallinnassa.

Mission Zero Foodprint
Mission Zero Foodprint -hanke kehitti pienten ja keskisuurten ravintoloiden ja muiden ruokapalveluyritysten hiilineutraaliutta, siihen tarvittavia älykkäitä ratkaisuja ja työkaluja sekä tuo muutosta näkyväksi kuluttajille. Hanke toimi vuosina 2019-2021.

Lukeloki
Lukeloki on Luken ammattikeittiöille kehittämä digitaalinen sovellus hävikin mittaamiseen ja hallintaan. Sovellusta voi käyttää sopimuksen mukaan maksutta hävikinhallinnan pilottijaksoihin, ja Luke saa niiden avulla arvokasta tutkimustietoa käyttöönsä ravitsemispalveluiden elintarvikejätteestä ja ruokahävikistä. Lukelokin tulosten avulla voidaan arvioida mm. hävikin kustannusta organisaatiolle, laskea siitä ympäristövaikutuksia, ja analysoida uudelleenjaetun ruoan koostumusta.

Hävikkimestari
Hävikkimestari on ammattikeittiölle kehitetty digitaalinen sovellus ruokahävikin hallintaan.

Biovaaka
Biovaaka on ammattikeittiölle suunnattu digitaalinen palvelu ruokahävikin seurantaan ja hallintaan.

HukkaAI
Ammattikeittiöille suunnattu ohjelmisto ruokahävikin mittaamiseen, analysointiin ja vähentämiseen.

HävikkiValvoja
Ammattikeittiöille suunniteltu sovellus, jolla seurataan ruokahävikin kokonaismäärää, hävikin arvoa ja hiilijalanjälkeä.

ResQ Club
ResQ Club -mobiilisovellus tarjoaa mahdollisuuden ostaa edulliseen hintaan ravintoloista ylijäänyttä ruokaa.

CircularHoodFood
CircularHoodFood-hankkeessa edistettiin hiilineutraalin kaupunkiympäristön syntymistä, kiertotalousratkaisuja, ruokaan liittyvän hiilijalanjäljen pienenemistä sekä uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja uusien ratkaisujen syntymistä.

Teknologiasta älyä, uusia tuotteita ja liiketoimintamalleja -keihäänkärjessä ratkaisut keskittyvät teknologiaan sekä tuotekehitykseen ja uusiin liiketoimintamalleihin. Tässä keihäänkärjessä hävikkiä pyritään vähentämään erityisesti teknologisilla ja markkinavetoisilla ratkaisuilla. Painotuksen on tärkeää olla jo ruokahävikin syntymistä estävissä ratkaisuissa.