Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja

Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita ja liiketoimintamalleja -keihäänkärjessä ratkaisut keskittyvät teknologiaan sekä tuotekehitykseen ja uusiin liiketoimintamalleihin. Tässä keihäänkärjessä hävikkiä pyritään vähentämään erityisesti teknologisilla ja markkinavetoisilla ratkaisuilla. Painotuksen on tärkeää olla jo ruokahävikin syntymistä estävissä ratkaisuissa. Tutkimuksen ja yritysten välistä yhteistyötä tulisi jatkossa vahvistaa ja kehittää uusia liiketoimintamalleja.
Liiketoimintamallit Teknologiaratkaisut Tuotekehitys
Turun yliopisto
Dining Flow

Poikkitieteellisen Dining Flow -projektin tarkoitus on parantaa ruokailijoiden ja palveluntarjoajien kokemuksia, ja lisätä kestävyyttä itsepalveluravintoloissa. Turun yliopiston Flavoria-ravintolatutkimusympäristö on mukana hankkeessa, joka toteutetaan vuosina 2023-2025.

Dining Flow
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut Teollisuus
Turun yliopisto
Flavoria-tutkimusympäristö

Turun yliopiston Flavoria® on tutkimusympäristö, joka tuottaa monitieteistä tietoa ja kuluttajaymmärrystä yhteiskunnan ja liiketoiminnan kestävään kehittämiseen. Se on lounasravintola ja kahvila, joka toimii samalla jatkuvana tutkimus- ja kehityslaboratoriona.

Flavoria-tutkimusympäristö
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Hämeen ammattikorkeakoulu Hämeen liitto
CIBUS – Cutting food loss and waste in Europe

  Cutting food loss and waste (CIBUS) -yhteistyöhankkeen tavoitteena on viedä EU:n ruokahävikki- ja elintarvikejätefoorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Kasvatamme kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat hävikin ja jätteen vähentämistä. CIBUS-hankkeen kumppanit tekevät yhteistyötä paikallisten sidosryhmiensä kanssa ymmärtääkseen ruokahävikkiin ja elintarvikejätteeseen liittyviä haasteita ja kehitysmahdollisuuksia. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen toteutumista kehittämällä alueiden toimintasuunnitelmia. Suomessa keskitymme Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Hanke kestää 1.4.2024-30.6.2028.  

CIBUS - Cutting food loss and waste in Europe
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Fredman Group
Chefstein

Chefstein on ravintoloille suunnattu palvelu, jossa hävikin määrää voi seurata automaattisesti älyvaa’an avulla ja näin vähentää sen määrää eri pisteissä.

Chefstein
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut
eSmiley Oy
FoodWaste

eSmiley FoodWaste on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen erilaisille ruoka-alan toimijoille. Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeita vastaavaksi ja eSmileyn asiantuntijoiden ohjauksen avulla on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä työssä ruokahävikin vähentämiseksi.

FoodWaste
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Biotalouden Digi Pilotit BioDiPi / OAMK koordinoi
Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus

BioDiPi-hankkeessa kehitettiin Pohjois-Pohjanmaalla sovellusta, jonka tavoitteena oli antaa tietoa reaaliajassa kaupoissa noudettavissa olevista ylijäämistä niitä hyödyntäville tahoille sekä helpottaa ylijäämien keräilyä siten mahdollistaen taloudellisen hakureitin suunnittelun. Ruokahävikin hyödyntämistä edistävässä pilotissa ideoitiin ja kehitettiin yhdessä koulujen ja päiväkotien sekä ruokahävikkiä raaka-aineena hyödyntävien tahojen kanssa toiminta- ja tietomallia ruokahävikin polusta syntypaikasta jalostajalle, ja siitä edelleen ympäristötietoisen loppuasiakkaan ruokapöytään.

Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Vaasan yliopisto koordinoi
PAJATSO-hanke

PAJATSO-hankkeessa tavoitteena oli rakentaa ruokahävikin alueellinen liiketoimintaekosysteemi. Päämääränä oli, että erilaisia resursseja yhdistelemällä pystyttäisiin kehittämään, konseptoimaan ja demonstroimaan ruokahävikin vähentämiseen liittyviä uusia digitaalisia ratkaisuja. Hanke oli käynnissä vuosina 2021-22.

PAJATSO-hanke
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Paulig Oy Luonnonvarakeskus
Ruokahävikkilaskuri

Ruokahävikkilaskurin avulla jokainen voi arvioida kotona syntyvän ruokahävikin määrän, rahallisen arvon ja hiilijalanjäljen.  

Ruokahävikkilaskuri
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
S-ryhmä
S-ryhmän hävikkitoimenpiteet

S-ryhmän hävikkitoimenpiteet
Ketjuvaihe
Kauppa
K-ryhmä
K-ryhmän hävikkitoimenpiteet

K-ryhmän hävikkitoimenpiteet
Ketjuvaihe
Kauppa
Lidl
Lidl:n hävikkitoimenpiteet

Lidl:n hävikkitoimenpiteet
Ketjuvaihe
Kauppa
Fiksuruoka Oy
Fiksuruoka

Fiksuruoan verkkokaupan valikoima koostuu pääosin poisto- ja jäännöseristä, joita Fiksuruoka ostaa suomalaisilta valmistajilta, maahantuojilta ja tukkuketjuilta.

Fiksuruoka
Ketjuvaihe
Kauppa
Matsmart Oy
Matsmart

Vuonna 2013 perustettu Matsmart myy ruokaa, joka muuten päätyisi hävikkiin esim. sesonkivaihtelusta, ylituotannosta, pakkausten vaihtumisesta, lähestyvistä tai umpeutuneista parasta ennen päiväyksistä johtuen. Yritys myy ruokaa, jonka toimittamiseen ei tarvita kylmäketjua.

Matsmart
Ketjuvaihe
Kauppa
Arla

Arla pyrkii ruokahävikin vähentämiseen esimerkiksi suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monilla eri mittareilla sekä tarttumalla poikkeamiin.  

Arla
Ketjuvaihe
Teollisuus
Helsingin yliopisto
FreshPack

FreshPack -hankkeessa kehitetään kasvisten säilyvyyttä parantavaa teknologiaa.

FreshPack
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet
Luke / CIRCWASTE
Satoennustetiedon hyötykäyttö kasvisten arvoketjussa

Satoennustetiedon hyödyntämisen pilotointi.

Satoennustetiedon hyötykäyttö kasvisten arvoketjussa
Ketjuvaihe
Alkutuotanto
WASTED – olutta hävikkileivästä

WASTED - olutta hävikkileivästä
Ketjuvaihe
Teollisuus
Ilmansuodattimet teollisuudessa

Hyvällä ilmansuodatuksella voidaan ehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja takaisinvetoja ja näin vähentää ruokahävikkiä.

Ilmansuodattimet teollisuudessa
Ketjuvaihe
Teollisuus
Oy Karl Fazer Ab
MakeaMoka -karkkipussi

Muodoltaan tai väriltään vialliset, mutta muutoin moitteettomat karkit pakataan Fazerilla MakeaMoka -pusseihin.

MakeaMoka -karkkipussi
Ketjuvaihe
Teollisuus
K-ruokakauppa Suomen Jäätelö Oy Thrsty Oy
K-ryhmän hävikkituotteet

K-ryhmässä kehitetyissä hävikkituotteissa hyödynnetään myymälöistä jääneitä syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä, -vihanneksia ja -marjoja.

K-ryhmän hävikkituotteet
Ketjuvaihe
Kauppa Teollisuus
Tampereen yliopisto
LOWINFOOD

Hankkeen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa oli erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa oli partnereita useista Euroopan maista. Hanke kesti 1.1.2020-28.2.2025.  

LOWINFOOD
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Luonnonvarakeskus
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen ympäristökeskus koordinoi
CIRCWASTE

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” oli seitsenvuotinen hanke, joka edisti materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteuttiin 2016–2023.

CIRCWASTE
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu koordinoi
Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä

Vuosina 2020–2021 toteutetun hankkeen tavoitteena on ollut lisätä maaseudun ruokapalveluyritysten osaamista ilmasto -ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Tuotettua materiaalia ovat mm. teemalliset työpajat sekä tehdyt pelialustat ruokahävikkiin, erityisruokavalioihin sekä kasvisruokaan liittyen. Tuotettu Hävikkikeittiökävely-sovellus auttaa keittiötoiminnan hävikin hallinnassa.

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Forum Virium Helsinki koordinoi
Mission Zero Foodprint

Mission Zero Foodprint -hanke kehitti pienten ja keskisuurten ravintoloiden ja muiden ruokapalveluyritysten hiilineutraaliutta, siihen tarvittavia älykkäitä ratkaisuja ja työkaluja sekä tuo muutosta näkyväksi kuluttajille. Hanke toimi vuosina 2019-2021.

Mission Zero Foodprint
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Luonnonvarakeskus
Lukeloki

Lukeloki on Luken ammattikeittiöille kehittämä digitaalinen sovellus hävikin mittaamiseen ja hallintaan. Sovellusta voi käyttää sopimuksen mukaan maksutta hävikinhallinnan pilottijaksoihin, ja Luke saa niiden avulla arvokasta tutkimustietoa käyttöönsä ravitsemispalveluiden elintarvikejätteestä ja ruokahävikistä. Lukelokin tulosten avulla voidaan arvioida mm. hävikin kustannusta organisaatiolle, laskea siitä ympäristövaikutuksia, ja analysoida uudelleenjaetun ruoan koostumusta.

Lukeloki
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
CGI
Hävikkimestari

Hävikkimestari on ammattikeittiölle kehitetty digitaalinen sovellus ruokahävikin hallintaan.  

Hävikkimestari
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Biovaaka Oy
Biovaaka

Biovaaka on ammattikeittiölle suunnattu digitaalinen palvelu ruokahävikin seurantaan ja hallintaan.    

Biovaaka
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Hukka Al
HukkaAI

Ammattikeittiöille suunnattu ohjelmisto ruokahävikin mittaamiseen, analysointiin ja vähentämiseen.

HukkaAI
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Smart Kitchen
HävikkiValvoja

Ammattikeittiöille suunniteltu sovellus, jolla seurataan ruokahävikin kokonaismäärää, hävikin arvoa ja hiilijalanjälkeä.

HävikkiValvoja
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
ResQ Club
ResQ Club

ResQ Club -mobiilisovellus tarjoaa mahdollisuuden ostaa edulliseen hintaan ravintoloista ylijäänyttä ruokaa.

ResQ Club
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
HSY koordinoi
CircularHoodFood

CircularHoodFood-hankkeessa edistettiin hiilineutraalin kaupunkiympäristön syntymistä, kiertotalousratkaisuja, ruokaan liittyvän hiilijalanjäljen pienenemistä sekä uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja uusien ratkaisujen syntymistä.  

CircularHoodFood
Ketjuvaihe
Kotitaloudet

Teknologiasta älyä, uusia tuotteita ja liiketoimintamalleja -keihäänkärjessä ratkaisut keskittyvät teknologiaan sekä tuotekehitykseen ja uusiin liiketoimintamalleihin. Tässä keihäänkärjessä hävikkiä pyritään vähentämään erityisesti teknologisilla ja markkinavetoisilla ratkaisuilla. Painotuksen on tärkeää olla jo ruokahävikin syntymistä estävissä ratkaisuissa.