Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta

Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta
Tutkimus linkittyy vahvasti tiekartan eri keihäänkärkiin, ja tunnistetut ratkaisut voivat olla myös tutkimuslähtöisiä. Keskeistä tutkimuksen kehitykselle on, että Suomi profiloituu kansainvälisesti korkeatasoisena hävikkitutkimusmaana. Hävikkitutkimus pysyy jatkossakin korkeatasoisena, mikäli aloitetaan uusia tutkimus- ja kehityshankkeita sekä jatketaan kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä ruokaketjun toimijoiden, tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden välillä. Ruokahävikin määrää ja syitä on seurattava, jotta näemme, miten tiekartassa esitetyissä jatkettavissa, edelleen kehitettävissä ja uusissa hävikkiratkaisuissa on kokonaisuudessaan onnistuttu. Hävikin seuranta liittyy myös EU:n asettamaan elintarvikejätteen seurantavelvoitteeseen, jonka mukaan Suomen tulee raportoida neljän vuoden välein elintarvikejäte tarkasti ja vuosittainkin karkeasti. Seuranta edellyttää ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentamista ja käyttöönottoa. Luke on laatinut ruokahävikin seurantajärjestelmälle raamit ja tarkemmat ketjuvaihekohtaiset toimenpiteet seurannan toteuttamiseksi. Jatkossa seurantaa tulee kehittää edelleen.
Tutkimus
Fusilli

Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation, yhteiseurooppalainen FUSILLI-hanke tuki osallistuvia kaupunkeja ja kaupunkialueita ruokajärjestelmien globaaleissa haasteissa. Innovaatiot ja kokeilut olivat hankkeen keskiössä. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2020−31.12.2024.

Fusilli
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Tampereen ammattikorkeakoulu Tampereen yliopisto
Resto Lab

Resto Lab on restonomiopiskelijoiden oppimisympäristö ja kestävän palveluliiketoiminnan kehittämiskumppani. Yhteistyökumppaneille Resto Lab tarjoaa suunnittelu- ja innovaatiotukea sekä palveluliiketoiminnan asiantuntemusta käytännön oppimisympäristössä. Yhteisö toteuttaa ravitsemispalveluiden ja ruoan kestävyyden tutkimusta eri hankkeissa.  

Resto Lab
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
EU Core Consulting srl.
WasteWise

WasteWise – Waste Avoidance Strategies for Environmental Sustainability -hanke kehittää kattavia ratkaisuja ruokahävikin ehkäisemiseen ja vähentämiseen läpi ruokajärjestelmän. Hankkeessa hyödynnetään holistisia, monitieteellisiä menetelmiä ruokahävikin ympäristökuorman mittaamiseksi, tiedepohjaisten toimintamallien edistämiseksi ja päätöksentekijöiden tueksi. Hanke on toiminnassa vuosina 2024-28.

WasteWise
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Turun yliopisto
Dining Flow

Poikkitieteellisen Dining Flow -projektin tarkoitus on parantaa ruokailijoiden ja palveluntarjoajien kokemuksia, ja lisätä kestävyyttä itsepalveluravintoloissa. Turun yliopiston Flavoria-ravintolatutkimusympäristö on mukana hankkeessa, joka toteutetaan vuosina 2023-2025.

Dining Flow
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut Teollisuus
Turun yliopisto
Flavoria-tutkimusympäristö

Turun yliopiston Flavoria® on tutkimusympäristö, joka tuottaa monitieteistä tietoa ja kuluttajaymmärrystä yhteiskunnan ja liiketoiminnan kestävään kehittämiseen. Se on lounasravintola ja kahvila, joka toimii samalla jatkuvana tutkimus- ja kehityslaboratoriona.

Flavoria-tutkimusympäristö
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Koulutuskuntayhtymä OSAO
Älykäs ruokahävikki haltuun

Älykäs ruokahävikki haltuun –hankkeen päämääränä on edistää kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti hävikin vähentymistä älykkäiden ratkaisujen ja asennekasvatuksen avulla sekä edistää Pohjois-Pohjanmaan alueen ravintola- ja elintarvikealan osaajien osaamista kestävän kehityksen mukaisesti. Hankkeen toimenpiteillä kehitetään myös ammatillisen koulutuksen yli tutkintorajojen ylittävää yhteistyötä ruoanvalmistuksesta syntyviä sivuvirtoja hyödyntämällä ja mahdollistamalla uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen. Hanke vaikuttaa ravintola- ja catering- ja elintarvikealan tutkintojen kestävän ja vastuullisen toiminnan toteutumiseen ruokahävikin osalta ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan mukaisesti ja pyrkii lisäämään osaltaan alojen veto- ja pitovoimaa. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on taloudellinen, vastuullinen ja kestävä koulutuksen järjestäminen. Valtakunnallisesti vaikuttavat tutkimustulokset, EU:n vaateet ruokahävikin vähentämiseksi ja Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia toimivat ohjenuorina hankkeen toimenpiteille. Hanke on käynnissä syksystä 2024 syksyyn 2027.

Älykäs ruokahävikki haltuun
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Ammattikeittiöosaajat ry
Opas ruokapalveluiden hävikin hallintaan

Wasteless food services in Finland-hankkeessa on julkaistu opas ruokapalveluille ruokahävikin hallintaan ja vähentämiseen. Opas sisältää neljä teemaa; mittaaminen, kehittäminen, viestintä ja tiedolla johtaminen. Opas on suunnattu erityisesti ruokapalveluiden esihenkilöille, jotka voivat käyttää hyvien käytänteiden askelia ja lisäaineistoa hävikin hallinnan keinoihin perehtymiseen, perehdyttämiseen, nykytilan hahmottamiseen ja kehittämisen suunnitteluun. Opas on saatavilla vain Suomenkielisenä

Opas ruokapalveluiden hävikin hallintaan
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Food waste ecosystem

Food waste ecosystem -hanke (HEVi) luo pääkaupunkiseudulle uudenlaisen ja verkostomaisen toimintatavan, jonka myötä ruokahävikki vähenee ja sitä pystytään hyödyntämään tehokkaammin. Hankkeessa selvitetään yritysten mahdollisuuksia rakentaa ja kehittää liiketoimintaansa syömäkelvottomasta hävikistä ja elintarvikejätteestä. Hankkeessa etsitään käytännön ratkaisuja erityisesti ravitsemispalveluiden hävikin vähentämiseen ja kykyyn hyödyntää sitä tehokkaammin. Kolmivuotinen hanke kestää 1.4.2023-31.3.2026.  

Food waste ecosystem
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Vaasan yliopisto koordinoi
PAJATSO-hanke

PAJATSO-hankkeessa tavoitteena oli rakentaa ruokahävikin alueellinen liiketoimintaekosysteemi. Päämääränä oli, että erilaisia resursseja yhdistelemällä pystyttäisiin kehittämään, konseptoimaan ja demonstroimaan ruokahävikin vähentämiseen liittyviä uusia digitaalisia ratkaisuja. Hanke oli käynnissä vuosina 2021-22.

PAJATSO-hanke
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
THL koordinoi
Ruoka-askel

Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli myös ruokahävikin vähentäminen. Hanke oli aktiivinen vuosina 2021-2024.

Ruoka-askel
Ketjuvaihe
Kotitaloudet Ravitsemispalvelut
Itä-Suomen yliopisto koordinoi
Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki

Hankkeessa selvitetään kestävän ruokakasvatuksen vaikutuksia peruskoulun oppilaiden sekä oppilaiden vanhempien ja kotitalouksien ruokahävikkikäyttäytymiseen.

Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Luke / CIRCWASTE
Satoennustetiedon hyötykäyttö kasvisten arvoketjussa

Satoennustetiedon hyödyntämisen pilotointi.

Satoennustetiedon hyötykäyttö kasvisten arvoketjussa
Ketjuvaihe
Alkutuotanto
Tampereen yliopisto
LOWINFOOD

Hankkeen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa oli erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa oli partnereita useista Euroopan maista. Hanke kesti 1.1.2020-28.2.2025.  

LOWINFOOD
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Luonnonvarakeskus
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen ympäristökeskus koordinoi
CIRCWASTE

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” oli seitsenvuotinen hanke, joka edisti materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteuttiin 2016–2023.

CIRCWASTE
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK koordinoi
Wasteless Food Services in Finland

Hankkeessa selvitetään ruokapalveluiden ruokatuotannon ennakoinnin ja suunnittelun mahdollisuuksia ruokahävikin ehkäisyssä, standardisoidaan malli ruokahävikin jatkuvan seurannan edistämiseksi erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa sekä tuotetaan uutta, käytännönläheistä ja helposti saavutettavaa tietoa ruokahävikin ehkäisyn ja vähentämisen keinoista.

Wasteless Food Services in Finland
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
Forum Virium Helsinki koordinoi
Mission Zero Foodprint

Mission Zero Foodprint -hanke kehitti pienten ja keskisuurten ravintoloiden ja muiden ruokapalveluyritysten hiilineutraaliutta, siihen tarvittavia älykkäitä ratkaisuja ja työkaluja sekä tuo muutosta näkyväksi kuluttajille. Hanke toimi vuosina 2019-2021.

Mission Zero Foodprint
Ketjuvaihe
Ravitsemispalvelut
HSY koordinoi
CircularHoodFood

CircularHoodFood-hankkeessa edistettiin hiilineutraalin kaupunkiympäristön syntymistä, kiertotalousratkaisuja, ruokaan liittyvän hiilijalanjäljen pienenemistä sekä uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja uusien ratkaisujen syntymistä.  

CircularHoodFood
Ketjuvaihe
Kotitaloudet