
Vaikuttavat ohjauskeinot
Fusilli
Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation, yhteiseurooppalainen FUSILLI-hanke tuki osallistuvia kaupunkeja ja kaupunkialueita ruokajärjestelmien globaaleissa haasteissa. Innovaatiot ja kokeilut olivat hankkeen keskiössä. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2020−31.12.2024.
Materiaalitehokkuuden sitoumus
Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY). Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.

Jäteasetus 978/2021
Valtioneuvoston asetuksessa jätteistä (978/2021) on 34 §:ssä asetettu velvoite kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuudesta, mikä koskee useimpia elintarviketeollisuuden, ravitsemispalveluiden ja kaupan sektorin toimijoita.

Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikejärjestelmästä vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejäte- ja ruokahävikkitietojen keräys ja raportointi Euroopan komissiolle Suomen ruokaketjun osalta.
