
Kauppa
Fusilli
Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation, yhteiseurooppalainen FUSILLI-hanke tuki osallistuvia kaupunkeja ja kaupunkialueita ruokajärjestelmien globaaleissa haasteissa. Innovaatiot ja kokeilut olivat hankkeen keskiössä. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2020−31.12.2024.
Resto Lab
Resto Lab on restonomiopiskelijoiden oppimisympäristö ja kestävän palveluliiketoiminnan kehittämiskumppani. Yhteistyökumppaneille Resto Lab tarjoaa suunnittelu- ja innovaatiotukea sekä palveluliiketoiminnan asiantuntemusta käytännön oppimisympäristössä. Yhteisö toteuttaa ravitsemispalveluiden ja ruoan kestävyyden tutkimusta eri hankkeissa.
WasteWise
WasteWise – Waste Avoidance Strategies for Environmental Sustainability -hanke kehittää kattavia ratkaisuja ruokahävikin ehkäisemiseen ja vähentämiseen läpi ruokajärjestelmän. Hankkeessa hyödynnetään holistisia, monitieteellisiä menetelmiä ruokahävikin ympäristökuorman mittaamiseksi, tiedepohjaisten toimintamallien edistämiseksi ja päätöksentekijöiden tueksi. Hanke on toiminnassa vuosina 2024-28.
CIBUS – Cutting food loss and waste in Europe
Cutting food loss and waste (CIBUS) -yhteistyöhankkeen tavoitteena on viedä EU:n ruokahävikki- ja elintarvikejätefoorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Kasvatamme kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat hävikin ja jätteen vähentämistä. CIBUS-hankkeen kumppanit tekevät yhteistyötä paikallisten sidosryhmiensä kanssa ymmärtääkseen ruokahävikkiin ja elintarvikejätteeseen liittyviä haasteita ja kehitysmahdollisuuksia. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen toteutumista kehittämällä alueiden toimintasuunnitelmia. Suomessa keskitymme Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Hanke kestää 1.4.2024-30.6.2028.
Chefstein
Chefstein on ravintoloille suunnattu palvelu, jossa hävikin määrää voi seurata automaattisesti älyvaa’an avulla ja näin vähentää sen määrää eri pisteissä.

Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.

FoodWaste
eSmiley FoodWaste on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen erilaisille ruoka-alan toimijoille. Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeita vastaavaksi ja eSmileyn asiantuntijoiden ohjauksen avulla on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä työssä ruokahävikin vähentämiseksi.

Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle
Hankkeessa etsittiin 2021-2023 käytännönläheisiä ratkaisuja lähiruoan saatavuuden parantamiseen keskittyen erityisesti lähiruokatuottaja-kauppa-kuluttaja -arvoketjun yhteistyöhön. Ratkaisuehdotuksissa tuotiin esille toimintamalleja, joilla lähiruokatuottajat osaisivat paremmin tuottaa kaupan ja kuluttajan tarvitsemia tuotteita/palveluja riittäviä määriä oikeaan aikaan. Yhteisesti sovituilla toimintatavoilla voidaan estää ruokahävikin syntymistä koko ruokaketjussa.

Yhteinen pöytä
Yhteinen pöytä on vantaalainen ruoka-avun palvelu ja verkosto. Vantaalaisille on tarjolla ruoka-apua Yhteisen pöydän verkostoon kuuluvien toimijoiden jakamana. Ruoka-avun jakajia on noin 80 eri puolilla Vantaata järjestöissä, seurakunnissa ja kaupungin toimipisteissä.

Operaatio ruokakassi
Operaatio ruokakassi on vuonna 2008 perustettu turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Operaatio Ruokakassin tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa jaettavaksi yhdistyksen jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille.

Ruokapankki
Ruokapankki on Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien ruoka-avun keskus. Ruokapankissa kerätään ja käsitellään keskitetysti kaikki kaupan ja teollisuuden lahjoittamat hävikkituotteet. Ruokapankin verkostoon kuuluu noin 50 toimijaa, jotka jakavat ruoka-apua eri puolella Tamperetta.

Stadin safka
Stadin safka välittää kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamaa ruokaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sitä ihmisille erilaisissa ruokailuissa ja ruokajaoissa. Stadin safka tukee ruoka-aputoimijoita ruoka-avun kehittämistyössä ja uusien toimintatapojen kehittämisessä. Lisäksi järjestö työllistää työttömiä helsinkiläisiä eri pituisiin työsuhteisiin ja tukee määräaikaisten työntekijöiden työllistymistä ja jatkopolkujen rakentumista.

Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu
Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä tahoja. Sivulta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella. Suomessa on nykyään ainakin 8 ns. hävikkiterminaalia, jotka hyödyntävät kauppojen, tukkujen ja tehtaiden ruokahävikkiä ruoka-avun verkostoissaan: Vantaa, Helsinki, Järvenpää, Tampere, Vaasa, Oulu, Turku, Lahti.

Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus
BioDiPi-hankkeessa kehitettiin Pohjois-Pohjanmaalla sovellusta, jonka tavoitteena oli antaa tietoa reaaliajassa kaupoissa noudettavissa olevista ylijäämistä niitä hyödyntäville tahoille sekä helpottaa ylijäämien keräilyä siten mahdollistaen taloudellisen hakureitin suunnittelun. Ruokahävikin hyödyntämistä edistävässä pilotissa ideoitiin ja kehitettiin yhdessä koulujen ja päiväkotien sekä ruokahävikkiä raaka-aineena hyödyntävien tahojen kanssa toiminta- ja tietomallia ruokahävikin polusta syntypaikasta jalostajalle, ja siitä edelleen ympäristötietoisen loppuasiakkaan ruokapöytään.

Päivittäistavarakauppayhdistys ry (PTY)
Päivittäistavarakauppayhdistys ry (PTY) edustaa Suomessa toimivia päivittäistavarakaupan ja foodservice-tukkukaupan yrityksiä. PTY tukee jäsenyrityksiään ruokahävikin vähentämistoimissa.




Fiksuruoka
Fiksuruoan verkkokaupan valikoima koostuu pääosin poisto- ja jäännöseristä, joita Fiksuruoka ostaa suomalaisilta valmistajilta, maahantuojilta ja tukkuketjuilta.

Matsmart
Vuonna 2013 perustettu Matsmart myy ruokaa, joka muuten päätyisi hävikkiin esim. sesonkivaihtelusta, ylituotannosta, pakkausten vaihtumisesta, lähestyvistä tai umpeutuneista parasta ennen päiväyksistä johtuen. Yritys myy ruokaa, jonka toimittamiseen ei tarvita kylmäketjua.

FreshPack
FreshPack -hankkeessa kehitetään kasvisten säilyvyyttä parantavaa teknologiaa.

K-ryhmän hävikkituotteet
K-ryhmässä kehitetyissä hävikkituotteissa hyödynnetään myymälöistä jääneitä syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä, -vihanneksia ja -marjoja.

LOWINFOOD
Hankkeen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa oli erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa oli partnereita useista Euroopan maista. Hanke kesti 1.1.2020-28.2.2025.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

CIRCWASTE
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” oli seitsenvuotinen hanke, joka edisti materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteuttiin 2016–2023.

Rakasta joka murua
Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena oli kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Hävikkiviikko
Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Materiaalitehokkuuden sitoumus
Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY). Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.

Jäteasetus 978/2021
Valtioneuvoston asetuksessa jätteistä (978/2021) on 34 §:ssä asetettu velvoite kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuudesta, mikä koskee useimpia elintarviketeollisuuden, ravitsemispalveluiden ja kaupan sektorin toimijoita.

Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikejärjestelmästä vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejäte- ja ruokahävikkitietojen keräys ja raportointi Euroopan komissiolle Suomen ruokaketjun osalta.
