Kauppa

Kaupan hävikkiratkaisut ja hankkeet
Kaupan sektorin osuus elintarvikeketjun ruokahävikistä on 15-16 %, mikä tarkoittaa 57 miljoonaa kiloa hävikkiä vuosittain. Määrällisesti eniten hävikkiä syntyy tuoreista vihanneksista, juureksista, perunoista, hedelmistä sekä marjoista ja toiseksi eniten tuoreista leivistä ja leipomotuotteista. Kaupan sektori on tehnyt vuosia useita ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi hyvä menekinhallinta, sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät, tehokas logistiikka, vapautuneet aukioloajat sekä henkilökunnan kouluttaminen. Myös tuotteiden alennetut hinnat ovat auttaneet hävikin vähentämisessä. Tältä sivustolta löydät kaupan alan toimijoiden ratkaisuja ja hankkeita hävikin vähentämiseksi.
Fredman Group
Chefstein

Chefstein on ravintoloille suunnattu palvelu, jossa hävikin määrää voi seurata automaattisesti älyvaa’an avulla ja näin vähentää sen määrää eri pisteissä.

Chefstein
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut
Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille

Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.

Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin - opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Teollisuus
eSmiley Oy
FoodWaste

eSmiley FoodWaste on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen erilaisille ruoka-alan toimijoille. Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeita vastaavaksi ja eSmileyn asiantuntijoiden ohjauksen avulla on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä työssä ruokahävikin vähentämiseksi.

FoodWaste
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Hämeen ammattikorkeakoulu koordinoi
Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle

Hankkeessa etsitään käytännönläheisiä ratkaisuja lähiruoan saatavuuden parantamiseen keskittyen erityisesti lähiruokatuottaja-kauppa-kuluttaja -arvoketjun yhteistyöhön. Ratkaisuehdotuksissa tuodaan esille toimintamalleja, joilla lähiruokatuottajat osaisivat paremmin tuottaa kaupan ja kuluttajan tarvitsemia tuotteita/palveluja riittäviä määriä oikeaan aikaan. Yhteisesti sovituilla toimintatavoilla voidaan estää ruokahävikin syntymistä koko ruokaketjussa.

Hämäläinen lähiruokadialogi - lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle
Keihäänkärki
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa
Yhteinen pöytä

Yhteinen pöytä on vantaalainen ruoka-avun palvelu ja verkosto. Vantaalaisille on tarjolla ruoka-apua Yhteisen pöydän verkostoon kuuluvien toimijoiden jakamana. Ruoka-avun jakajia on noin 80 eri puolilla Vantaata järjestöissä, seurakunnissa ja kaupungin toimipisteissä.

Yhteinen pöytä
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Operaatio ruokakassi

Operaatio ruokakassi on vuonna 2008 perustettu turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Operaatio Ruokakassin tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa jaettavaksi yhdistyksen jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille.

Operaatio ruokakassi
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Ruokapankki

Ruokapankki on Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien ruoka-avun keskus. Ruokapankissa kerätään ja käsitellään keskitetysti kaikki kaupan ja teollisuuden lahjoittamat hävikkituotteet. Ruokapankin verkostoon kuuluu noin 50 toimijaa, jotka jakavat ruoka-apua eri puolella Tamperetta.

Ruokapankki
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Stadin safka

Stadin safka välittää kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamaa ruokaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sitä ihmisille erilaisissa ruokailuissa ja ruokajaoissa. Stadin safka tukee ruoka-aputoimijoita ruoka-avun kehittämistyössä ja uusien toimintatapojen kehittämisessä. Lisäksi järjestö työllistää työttömiä helsinkiläisiä eri pituisiin työsuhteisiin ja tukee määräaikaisten työntekijöiden työllistymistä ja jatkopolkujen rakentumista.

Stadin safka
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu

Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä tahoja. Sivulta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella. Suomessa on nykyään ainakin 8 ns. hävikkiterminaalia, jotka hyödyntävät kauppojen, tukkujen ja tehtaiden ruokahävikkiä ruoka-avun verkostoissaan: Vantaa, Helsinki, Järvenpää, Tampere, Vaasa, Oulu, Turku, Lahti.

Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Biotalouden Digi Pilotit BioDiPi / OAMK koordinoi
Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus

Sovelluksen tavoitteena on antaa tietoa reaaliajassa kaupoissa noudettavissa olevista ylijäämistä niitä hyödyntäville tahoille sekä helpottaa ylijäämien keräilyä siten mahdollistaen taloudellisen hakureitin suunnittelun.

Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Päivittäistavarakauppayhdistys ry
Päivittäistavarakauppa-yhdistys ry (PTY)

Päivittäistavarakauppayhdistys ry (PTY) edustaa Suomessa toimivia päivittäistavarakaupan ja foodservice -tukkukaupan yrityksiä. PTY tukee jäsenyrityksiään ruokahävikin vähentämistoimissa.

Päivittäistavarakauppa-yhdistys ry (PTY)
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa
S-ryhmä
S-ryhmän hävikkitoimenpiteet

S-ryhmän hävikkitoimenpiteet
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa
K-ryhmä
K-ryhmän hävikkitoimenpiteet

K-ryhmän hävikkitoimenpiteet
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa
Lidl
Lidl:n hävikkitoimenpiteet

Lidl:n hävikkitoimenpiteet
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa
Fiksuruoka Oy
Fiksuruoka

Fiksuruoan verkkokaupan valikoima koostuu pääosin poisto- ja jäännöseristä, joita Fiksuruoka ostaa suomalaisilta valmistajilta, maahantuojilta ja tukkuketjuilta.

Fiksuruoka
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa
Matsmart Oy
Matsmart

Vuonna 2013 perustettu Matsmart myy ruokaa, joka muuten päätyisi hävikkiin esim. sesonkivaihtelusta, ylituotannosta, pakkausten vaihtumisesta, lähestyvistä tai umpeutuneista parasta ennen päiväyksistä johtuen. Yritys myy ruokaa, jonka toimittamiseen ei tarvita kylmäketjua.

Matsmart
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa
Helsingin yliopisto
FreshPack

FreshPack -hankkeessa kehitetään kasvisten säilyvyyttä parantavaa teknologiaa.

FreshPack
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet
K-ruokakauppa Suomen Jäätelö Oy Thrsty Oy
K-ryhmän hävikkituotteet

K-ryhmässä kehitetyissä hävikkituotteissa hyödynnetään myymälöistä jääneitä syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä, -vihanneksia ja -marjoja.

K-ryhmän hävikkituotteet
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Teollisuus
Tampereen yliopisto
LOWINFOOD

Hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa on erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa on partnereita useista Euroopan maista.  

LOWINFOOD
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Luonnonvarakeskus
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen ympäristökeskus koordinoi
CIRCWASTE

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on seitsenvuotinen hanke, joka edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena on edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteutetaan vuosina 2016–2023.

CIRCWASTE
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Rakasta joka murua

Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena on ollut kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat  ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto.  Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Rakasta joka murua
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Hävikkiviikko

Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Hävikkiviikko
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Motiva koordinoi
Materiaalitehokkuuden sitoumus

Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY).  Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä  tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.

Materiaalitehokkuuden sitoumus
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Vaikuttavat ohjauskeinot, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Teollisuus
Jäteasetus 978/2021

Valtioneuvoston asetuksessa jätteistä (978/2021) on 34 §:ssä asetettu velvoite kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuudesta, mikä koskee useimpia elintarviketeollisuuden, ravitsemispalveluiden ja kaupan sektorin toimijoita.

Jäteasetus 978/2021
Keihäänkärki
Vaikuttavat ohjauskeinot
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597

Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikeketjun osalta vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejätetietojen keräys ja raportointi.

Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Keihäänkärki
Vaikuttavat ohjauskeinot
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Tieteelliset julkaisut & raportit