Teollisuus
Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.
FoodWaste
eSmiley FoodWaste on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen erilaisille ruoka-alan toimijoille. Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeita vastaavaksi ja eSmileyn asiantuntijoiden ohjauksen avulla on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä työssä ruokahävikin vähentämiseksi.
Yhteinen pöytä
Yhteinen pöytä on vantaalainen ruoka-avun palvelu ja verkosto. Vantaalaisille on tarjolla ruoka-apua Yhteisen pöydän verkostoon kuuluvien toimijoiden jakamana. Ruoka-avun jakajia on noin 80 eri puolilla Vantaata järjestöissä, seurakunnissa ja kaupungin toimipisteissä.
Operaatio ruokakassi
Operaatio ruokakassi on vuonna 2008 perustettu turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Operaatio Ruokakassin tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa jaettavaksi yhdistyksen jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille.
Ruokapankki
Ruokapankki on Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien ruoka-avun keskus. Ruokapankissa kerätään ja käsitellään keskitetysti kaikki kaupan ja teollisuuden lahjoittamat hävikkituotteet. Ruokapankin verkostoon kuuluu noin 50 toimijaa, jotka jakavat ruoka-apua eri puolella Tamperetta.
Stadin safka
Stadin safka välittää kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamaa ruokaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sitä ihmisille erilaisissa ruokailuissa ja ruokajaoissa. Stadin safka tukee ruoka-aputoimijoita ruoka-avun kehittämistyössä ja uusien toimintatapojen kehittämisessä. Lisäksi järjestö työllistää työttömiä helsinkiläisiä eri pituisiin työsuhteisiin ja tukee määräaikaisten työntekijöiden työllistymistä ja jatkopolkujen rakentumista.
Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu
Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä tahoja. Sivulta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella. Suomessa on nykyään ainakin 8 ns. hävikkiterminaalia, jotka hyödyntävät kauppojen, tukkujen ja tehtaiden ruokahävikkiä ruoka-avun verkostoissaan: Vantaa, Helsinki, Järvenpää, Tampere, Vaasa, Oulu, Turku, Lahti.
Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus
Sovelluksen tavoitteena on antaa tietoa reaaliajassa kaupoissa noudettavissa olevista ylijäämistä niitä hyödyntäville tahoille sekä helpottaa ylijäämien keräilyä siten mahdollistaen taloudellisen hakureitin suunnittelun.
Elintarviketeollisuusliitto ETL
Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Vastuullisuusasioiden edistäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat keskeisiä asioita, joita liitto haluaa toiminnassaan edistää.
Apetit
Apetit on vähentänyt ruokahävikkiä mm. panostamalla tuotannonsuunnitteluun ja kehittämällä myynnin ennustamista. Yritys on myös ollut mukana Urban Food -hankkeessa, jossa on kehitetty keinoja elintarviketeollisuuden ylijäämäraaka-aineiden saamiseksi ruokapöytiin sekä tekemällä yhteistyötä Yhteinen pöytä -toiminnan kanssa.
Arla
Arla pyrkii ruokahävikin vähentämiseen esimerkiksi suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monilla eri mittareilla sekä tarttumalla poikkeamiin.
Saarioinen
Saarioisilla yksi tuotannon päämittareista on hävikki. Missä vaiheessa ruokahävikkiä syntyy ja mitä hävikille tapahtuu?
Ilmansuodattimet teollisuudessa
Hyvällä ilmansuodatuksella voidaan ehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja takaisinvetoja ja näin vähentää ruokahävikkiä.
MakeaMoka -karkkipussi
Muodoltaan tai väriltään vialliset, mutta muutoin moitteettomat karkit pakataan Fazerilla MakeaMoka -pusseihin.
K-ryhmän hävikkituotteet
K-ryhmässä kehitetyissä hävikkituotteissa hyödynnetään myymälöistä jääneitä syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä, -vihanneksia ja -marjoja.
LOWINFOOD
Hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa on erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa on partnereita useista Euroopan maista.
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.
CIRCWASTE
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on seitsenvuotinen hanke, joka edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena on edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteutetaan vuosina 2016–2023.
Rakasta joka murua
Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena on ollut kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Hävikkiviikko
Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.
Materiaalitehokkuuden sitoumus
Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY). Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.
Jäteasetus 978/2021
Valtioneuvoston asetuksessa jätteistä (978/2021) on 34 §:ssä asetettu velvoite kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuudesta, mikä koskee useimpia elintarviketeollisuuden, ravitsemispalveluiden ja kaupan sektorin toimijoita.
Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikeketjun osalta vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejätetietojen keräys ja raportointi.