Teollisuus

Teollisuuden hävikkiratkaisut ja hankkeet
Elintarviketeollisuuden osuus Suomen koko ruokahävikistä on 22-23 %, mikä tarkoittaa määrällisesti noin 84 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuosittain. Elintarviketeollisuuden kokonaistuotantovolyymistä ruokahävikin osuus on 1,8%. Elintarvikeyrityksissä hävikkityötä tehdään läpi tuotantoketjun tuotekehityksestä raaka-aineiden tilaukseen, tuotteiden valmistukseen sekä niiden pakkaamiseen ja kuljetuksiin. Hävikkiä vähentäviä tärkeitä toimenpiteitä ovat mm. tuotantoprosessien tehostaminen, uudet pakkausratkaisut, erilaisten sivuvirtojen hyödyntäminen sekä henkilökunnan kouluttaminen. Tältä sivustolta löydät tietoja elintarviketeollisuuden ratkaisuista hävikin vähentämiseksi ja hankkeita, joissa kehitetään keinoja hävikin vähentämiseksi.
Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille

Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.

Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin - opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Teollisuus
eSmiley Oy
FoodWaste

eSmiley FoodWaste on digitaalinen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen erilaisille ruoka-alan toimijoille. Järjestelmä räätälöidään asiakkaan tarpeita vastaavaksi ja eSmileyn asiantuntijoiden ohjauksen avulla on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä työssä ruokahävikin vähentämiseksi.

FoodWaste
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Yhteinen pöytä

Yhteinen pöytä on vantaalainen ruoka-avun palvelu ja verkosto. Vantaalaisille on tarjolla ruoka-apua Yhteisen pöydän verkostoon kuuluvien toimijoiden jakamana. Ruoka-avun jakajia on noin 80 eri puolilla Vantaata järjestöissä, seurakunnissa ja kaupungin toimipisteissä.

Yhteinen pöytä
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Operaatio ruokakassi

Operaatio ruokakassi on vuonna 2008 perustettu turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Operaatio Ruokakassin tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa jaettavaksi yhdistyksen jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille.

Operaatio ruokakassi
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Ruokapankki

Ruokapankki on Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien ruoka-avun keskus. Ruokapankissa kerätään ja käsitellään keskitetysti kaikki kaupan ja teollisuuden lahjoittamat hävikkituotteet. Ruokapankin verkostoon kuuluu noin 50 toimijaa, jotka jakavat ruoka-apua eri puolella Tamperetta.

Ruokapankki
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Stadin safka

Stadin safka välittää kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamaa ruokaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sitä ihmisille erilaisissa ruokailuissa ja ruokajaoissa. Stadin safka tukee ruoka-aputoimijoita ruoka-avun kehittämistyössä ja uusien toimintatapojen kehittämisessä. Lisäksi järjestö työllistää työttömiä helsinkiläisiä eri pituisiin työsuhteisiin ja tukee määräaikaisten työntekijöiden työllistymistä ja jatkopolkujen rakentumista.

Stadin safka
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu

Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä tahoja. Sivulta löydät ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista valitsemallasi alueella. Suomessa on nykyään ainakin 8 ns. hävikkiterminaalia, jotka hyödyntävät kauppojen, tukkujen ja tehtaiden ruokahävikkiä ruoka-avun verkostoissaan: Vantaa, Helsinki, Järvenpää, Tampere, Vaasa, Oulu, Turku, Lahti.

Suomen hävikkiterminaalit ja ruoka-apu
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Biotalouden Digi Pilotit BioDiPi / OAMK koordinoi
Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus

Sovelluksen tavoitteena on antaa tietoa reaaliajassa kaupoissa noudettavissa olevista ylijäämistä niitä hyödyntäville tahoille sekä helpottaa ylijäämien keräilyä siten mahdollistaen taloudellisen hakureitin suunnittelun.

Ruokaylijäämän hyödyntämistä tehostava sovellus
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Elintarviketeollisuusliitto ETL
Elintarviketeollisuusliitto ETL

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Vastuullisuusasioiden edistäminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat keskeisiä asioita, joita liitto haluaa toiminnassaan edistää.  

Elintarviketeollisuusliitto ETL
Keihäänkärki
Ketjuvaihe
Teollisuus
Apetit

Apetit on vähentänyt ruokahävikkiä mm. panostamalla tuotannonsuunnitteluun ja kehittämällä myynnin ennustamista. Yritys on myös ollut mukana Urban Food -hankkeessa, jossa on kehitetty keinoja elintarviketeollisuuden ylijäämäraaka-aineiden saamiseksi ruokapöytiin sekä tekemällä yhteistyötä Yhteinen pöytä -toiminnan kanssa.  

Apetit
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Teollisuus
Arla

Arla pyrkii ruokahävikin vähentämiseen esimerkiksi suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monilla eri mittareilla sekä tarttumalla poikkeamiin.  

Arla
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Teollisuus
Saarioinen

Saarioisilla yksi tuotannon päämittareista on hävikki. Missä vaiheessa ruokahävikkiä syntyy ja mitä hävikille tapahtuu?

Saarioinen
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Teollisuus
WASTED – olutta hävikkileivästä

WASTED - olutta hävikkileivästä
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Teollisuus
Ilmansuodattimet teollisuudessa

Hyvällä ilmansuodatuksella voidaan ehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja takaisinvetoja ja näin vähentää ruokahävikkiä.

Ilmansuodattimet teollisuudessa
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Teollisuus
Oy Karl Fazer Ab
MakeaMoka -karkkipussi

Muodoltaan tai väriltään vialliset, mutta muutoin moitteettomat karkit pakataan Fazerilla MakeaMoka -pusseihin.

MakeaMoka -karkkipussi
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Teollisuus
K-ruokakauppa Suomen Jäätelö Oy Thrsty Oy
K-ryhmän hävikkituotteet

K-ryhmässä kehitetyissä hävikkituotteissa hyödynnetään myymälöistä jääneitä syömäkelpoisia ylijäämähedelmiä, -vihanneksia ja -marjoja.

K-ryhmän hävikkituotteet
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Teollisuus
Tampereen yliopisto
LOWINFOOD

Hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa on erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa on partnereita useista Euroopan maista.  

LOWINFOOD
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Luonnonvarakeskus
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen ympäristökeskus koordinoi
CIRCWASTE

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on seitsenvuotinen hanke, joka edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena on edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteutetaan vuosina 2016–2023.

CIRCWASTE
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Rakasta joka murua

Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena on ollut kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat  ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto.  Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Rakasta joka murua
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Hävikkiviikko

Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Hävikkiviikko
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Motiva koordinoi
Materiaalitehokkuuden sitoumus

Vapaaehtoinen toimintamalli, jonka tavoitteena on pienentää yritysten ympäristövaikutuksia. Elintarvikeala solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuus-sitoumuksen vuosille 2019-2021 (ETL, PTY, SPY).  Seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. Yhtenä  tavoitteena myös ruokahävikin vähentäminen.

Materiaalitehokkuuden sitoumus
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Vaikuttavat ohjauskeinot, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kauppa Teollisuus
Jäteasetus 978/2021

Valtioneuvoston asetuksessa jätteistä (978/2021) on 34 §:ssä asetettu velvoite kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuudesta, mikä koskee useimpia elintarviketeollisuuden, ravitsemispalveluiden ja kaupan sektorin toimijoita.

Jäteasetus 978/2021
Keihäänkärki
Vaikuttavat ohjauskeinot
Ketjuvaihe
Kauppa Ravitsemispalvelut Teollisuus
Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597

Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikeketjun osalta vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejätetietojen keräys ja raportointi.

Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Keihäänkärki
Vaikuttavat ohjauskeinot
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Tieteelliset julkaisut & raportit