Kotitaloudet

Kotitalouksien hävikkiratkaisut ja hankkeet
Kotitaloudet aiheuttavat merkittävän osan (31-33 %) elintarvikeketjun ruokahävikistä. Määrällisesti tämä tarkoittaa 107-137 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuosittain. Eniten ruokahävikkiä aiheutuu vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi eniten hedelmistä ja kolmanneksi eniten kahvista. Kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen on pyritty vaikuttamaan esimerkiksi informaatiovaikuttamisen keinoin, pakkaus- ja säilytysratkaisuja kehittämällä sekä teknologiasovelluksin. Tietoa eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta on kuitenkin vielä kovin vähän. Tältä sivustolta löydät tarkempia tietoja Suomessa olevista hankkeista sekä ratkaisuista kotitalouksien hävikin vähentämiseksi.
Koulutuskuntayhtymä OSAO
Älykäs ruokahävikki haltuun

    Älykäs ruokahävikki haltuun –hankkeen päämääränä on edistää kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti hävikin vähentymistä älykkäiden ratkaisujen ja asennekasvatuksen avulla sekä edistää Pohjois-Pohjanmaan alueen ravintola- ja elintarvikealan osaajien osaamista kestävän kehityksen mukaisesti. Hankkeen toimenpiteillä kehitetään myös ammatillisen koulutuksen yli tutkintorajojen ylittävää yhteistyötä ruoanvalmistuksesta syntyviä sivuvirtoja hyödyntämällä ja mahdollistamalla uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen. Hanke vaikuttaa ravintola- ja catering- ja elintarvikealan tutkintojen kestävän ja vastuullisen toiminnan toteutumiseen ruokahävikin osalta ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan mukaisesti ja pyrkii lisäämään osaltaan alojen veto- ja pitovoimaa. Hankkeen tavoitteena on taloudellinen, vastuullinen ja kestävä koulutuksen järjestäminen. Valtakunnallisesti vaikuttavat tutkimustulokset, EU:n vaateet ruokahävikin vähentämiseksi ja Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia toimivat ohjenuorina hankkeen toimenpiteille.

Älykäs ruokahävikki haltuun
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa
Ketjuvaihe
Kotitaloudet Ravitsemispalvelut
Aalto Foodsharing -yhteisöjääkaappi

    Aalto Foodsharing on Aalto-yliopistolla Espoossa toimiva opiskelijayhteisö ruokahävikin pelastamiseen ja jakoon. Aalto Foodsharin ylläpitää kahta yhteisöjääkaappia, noutaa hävikkiruokaa kaupoista ja ravintoloista sekä kouluttaa opiskelijoita ruokahävikin vähentämisestä. Opiskelijat voivat noutaa hävikkiruokaa yhteisöjääkaapilta maksutta.

Aalto Foodsharing -yhteisöjääkaappi
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille

Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.

Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin - opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Teollisuus
Kuluttajaliitto koordinoi
Hävikkifoorumi

Hankkeessa on koottu ruoka-alan toimijat, yritykset, järjestöt, paikalliset ruohonjuuritason toimijat sekä muut tahot tekemään yhteistyötä ja viestintää kotitalouksien ruokahävikin puolittamiseksi.

Hävikkifoorumi
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
THL koordinoi
Ruoka-askel

Hankkeessa kehitetään toimintamallia, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös ruokahävikin vähentäminen.

Ruoka-askel
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta
Ketjuvaihe
Kotitaloudet Ravitsemispalvelut
Maa- ja kotitalousnaiset koordinoi
Älä ruoki hukkaa

Hankkeen tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoa ruokahävikistä, etsiä keinoja sen vähentämiseksi ja toteuttaa vaikuttamisprojekti ruokahävikin vähentämiseksi oppilaiden kotona.

Älä ruoki hukkaa
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Motiva Oy
Saa syödä!

Saa Syödä! -sivusto tarjoaa vinkit kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen, jotta voit nauttia ruoasta hyvällä omallatunnolla. Sivustoa ylläpitää Motiva yhteistyökumppaneineen.

Saa syödä!
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Itä-Suomen yliopisto koordinoi
Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki

Hankkeessa selvitetään kestävän ruokakasvatuksen vaikutuksia peruskoulun oppilaiden sekä oppilaiden vanhempien ja kotitalouksien ruokahävikkikäyttäytymiseen.

Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Paulig Oy Luonnonvarakeskus
Ruokahävikkilaskuri

Ruokahävikkilaskurin avulla jokainen voi arvioida kotona syntyvän ruokahävikin määrän, rahallisen arvon ja hiilijalanjäljen.  

Ruokahävikkilaskuri
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Helsingin yliopisto
FreshPack

FreshPack -hankkeessa kehitetään kasvisten säilyvyyttä parantavaa teknologiaa.

FreshPack
Keihäänkärki
Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet
Tampereen yliopisto
LOWINFOOD

Hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa on erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa on partnereita useista Euroopan maista.  

LOWINFOOD
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Luonnonvarakeskus
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Suomen ympäristökeskus koordinoi
CIRCWASTE

CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on seitsenvuotinen hanke, joka edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena on edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteutetaan vuosina 2016–2023.

CIRCWASTE
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa, Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta, Yhdessä enemmän
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Rakasta joka murua

Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena on ollut kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat  ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto.  Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Rakasta joka murua
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi
Ketjuvaihe
Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Hävikkiviikko

Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Hävikkiviikko
Keihäänkärki
Kasvatuksella ja tiedolla kohti kestävämpää yhteiskuntaa
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
HSY koordinoi
CircularHoodFood

CircularHoodFood-hankkeessa edistetään hiilineutraalin kaupunkiympäristön syntymistä, kiertotalousratkaisuja, ruokaan liittyvän hiilijalanjäljen pienenemistä sekä uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja uusien ratkaisujen syntymistä.  

CircularHoodFood
Keihäänkärki
Käytäntöjä muuttamalla kestävämmäksi, Teknologiasta älyä, uusia tuotteita & liiketoimintamalleja, Tutkimuksen kehitys ja hävikin seuranta
Ketjuvaihe
Kotitaloudet
Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597

Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikeketjun osalta vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejätetietojen keräys ja raportointi.

Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Keihäänkärki
Vaikuttavat ohjauskeinot
Ketjuvaihe
Alkutuotanto Kauppa Kotitaloudet Ravitsemispalvelut Teollisuus
Tieteelliset julkaisut & raportit