
Kotitaloudet
Älykäs ruokahävikki haltuun
Älykäs ruokahävikki haltuun –hankkeen päämääränä on edistää kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti hävikin vähentymistä älykkäiden ratkaisujen ja asennekasvatuksen avulla sekä edistää Pohjois-Pohjanmaan alueen ravintola- ja elintarvikealan osaajien osaamista kestävän kehityksen mukaisesti. Hankkeen toimenpiteillä kehitetään myös ammatillisen koulutuksen yli tutkintorajojen ylittävää yhteistyötä ruoanvalmistuksesta syntyviä sivuvirtoja hyödyntämällä ja mahdollistamalla uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen. Hanke vaikuttaa ravintola- ja catering- ja elintarvikealan tutkintojen kestävän ja vastuullisen toiminnan toteutumiseen ruokahävikin osalta ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan mukaisesti ja pyrkii lisäämään osaltaan alojen veto- ja pitovoimaa. Hankkeen tavoitteena on taloudellinen, vastuullinen ja kestävä koulutuksen järjestäminen. Valtakunnallisesti vaikuttavat tutkimustulokset, EU:n vaateet ruokahävikin vähentämiseksi ja Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia toimivat ohjenuorina hankkeen toimenpiteille.
Aalto Foodsharing -yhteisöjääkaappi
Aalto Foodsharing on Aalto-yliopistolla Espoossa toimiva opiskelijayhteisö ruokahävikin pelastamiseen ja jakoon. Aalto Foodsharin ylläpitää kahta yhteisöjääkaappia, noutaa hävikkiruokaa kaupoista ja ravintoloista sekä kouluttaa opiskelijoita ruokahävikin vähentämisestä. Opiskelijat voivat noutaa hävikkiruokaa yhteisöjääkaapilta maksutta.
Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
Oppaassa keskitytään lähi- ja pientuottajien ja kauppojen tilaustoimitusketjuihin, niiden haasteisiin sekä kehittämistarpeisiin ja esitetään neljä kokeilua mm. tilausten hallinnan merkityksestä tuotepuutteisiin ja hävikkiin.

Hävikkifoorumi
Hankkeessa on koottu ruoka-alan toimijat, yritykset, järjestöt, paikalliset ruohonjuuritason toimijat sekä muut tahot tekemään yhteistyötä ja viestintää kotitalouksien ruokahävikin puolittamiseksi.

Ruoka-askel
Hankkeessa kehitetään toimintamallia, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös ruokahävikin vähentäminen.

Älä ruoki hukkaa
Hankkeen tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoa ruokahävikistä, etsiä keinoja sen vähentämiseksi ja toteuttaa vaikuttamisprojekti ruokahävikin vähentämiseksi oppilaiden kotona.

Saa syödä!
Saa Syödä! -sivusto tarjoaa vinkit kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen, jotta voit nauttia ruoasta hyvällä omallatunnolla. Sivustoa ylläpitää Motiva yhteistyökumppaneineen.

Kestävä ruokakasvatus ja ruokahävikki
Hankkeessa selvitetään kestävän ruokakasvatuksen vaikutuksia peruskoulun oppilaiden sekä oppilaiden vanhempien ja kotitalouksien ruokahävikkikäyttäytymiseen.
Ruokahävikkilaskuri
Ruokahävikkilaskurin avulla jokainen voi arvioida kotona syntyvän ruokahävikin määrän, rahallisen arvon ja hiilijalanjäljen.

FreshPack
FreshPack -hankkeessa kehitetään kasvisten säilyvyyttä parantavaa teknologiaa.

LOWINFOOD
Hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseksi. Tarkastelussa on erityisesti hedelmä- ja vihannes-, leipomotuotteiden ja kalan arvoketjut. EU Horizon 2020 -rahoitusohjelmassa mukana olevassa hankkeessa on partnereita useista Euroopan maista.

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta
Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta -hankkeessa (v.2020–>) kehitetään kansallista elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjun osalta. Myös kansallisen ruokahävikkitiekartan kehittäminen on osa hankkeen työtä.

CIRCWASTE
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on seitsenvuotinen hanke, joka edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Yhtenä hankkeen tavoitteena on edistää myös ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä. Hanke toteutetaan vuosina 2016–2023.

Rakasta joka murua
Rakasta joka murua -kampanjan tavoitteena on ollut kannustaa tekoihin ruokahävikin vähentämiseksi ja biojätteen lajittelun lisäämiseksi. Kampanja kesti vuoden 2021 loppuun. Kampanjan toteuttivat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Mukana olivat myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Hävikkiviikko
Vuosittain järjestettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

CircularHoodFood
CircularHoodFood-hankkeessa edistetään hiilineutraalin kaupunkiympäristön syntymistä, kiertotalousratkaisuja, ruokaan liittyvän hiilijalanjäljen pienenemistä sekä uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja uusien ratkaisujen syntymistä.

Komission delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta ja seurannasta 2019/1597
Asetus velvoittaa kaikki jäsenmaat mittaamaan ja seuraamaan elintarvikejätteen määrää koko elintarvikeketjun osalta vuodesta 2020 alkaen. Luonnonvarakeskuksen velvoitteeksi on asetettu elintarvikejätetietojen keräys ja raportointi.
